Helmi Vainikainen (1885-1979)

Helmi Vainikainen samlar
ingredienser till Ainolas matbord.
Helmi Vainikainen anställdes som barnsköterska till Ainola i november
1907, eftersom de första valen av tjänstefolk inte visade sig
vara lyckade. Vainikainen hade tidigare arbetat på Halosenniemi
som kokerska, och snart gjordes hon även till den självskrivna
härskaren i Ainolas kök. Vainikainen arbetade på Ainola ända till
1960-talet.
Man åt i allmänhet vanlig husmanskost på Ainola, men för festmåltider
fick Vainikainen laga som sitt bravurnummer fågelstek som var
Sibelius älsklingsrätt efter ostron. Näbben skulle vara opp och
huvudet poetiskt placerat på stekfatet. Måltidsdrycken var rödvin,
märkena var till exempel Chateau Paveil de Luze och Pontet-Canet.
Man satte värde på Vainikainen, och hon fick löneförhöjningar
allteftersom Sibelius ekonomiska situation förbättrades. Den 9
juli 1945 anordnade man en ståtlig 60-årsfest åt kokerskan på
Ainola Enligt husan Aino Kari höll Sibelius ett fint tal för kokerskan:
"Detta är inte ett köpmannahem och inte heller ämbetsmannahem
utan ett konstnärshem och Helmi har alltid förstått honom så bra".
Läs Helmi
Vainikainens hågkomster från Ainola.